Українським пенсіонерам порадили звернутися до ПФУ для того, щоби там зробили спеціальний розрахунок. Ця процедура необхідна для того, щоб розуміти, чи є сенс переходити з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком.

Цю інформацію розмістили на порталі «napensii», після питання української пенсіонерки.

Одна пенсіонерка з України поставила дуже гарне питання і написала в мережі: "2021 року мені призначили пенсію по інвалідності ІІІ групи за стажу 37 років. У грудні 2022 року розмір пенсії збільшився із 2300 до 2500 гривень, а з 1 березня вона становить 2760 гривень. Чи має бути так? Допоможіть розібратись".

Експерти не змусили на себе чекати і відразу почали говорити про те, що цей приклад добре показує те, як для деяких категорій пенсіонерів зростає пенсійна виплата.

пенсіонери
пенсіонери

Популярні статті зараз

У Кременчуцькій міській раді гадають, як вкрасти бюджетні кошти

Криптобіржа Plain Chain стала розсадником шахраїв: хто стоїть за сумнівними схемами

Криптопіраміда "DeHealth" тісно переплелася з криміналом: що відомо про власників Анну Бондаренко та Дениса Цвайг

"Главное, что я влезла в эсочку": звезда "1+1" Лидия Таран восхитила точеной фигуркой в ярком наряде

Все новости

Також повідомляється, що з 1 березня 2022 року для українців із необхідною кількістю стажу, навіть незалежно від віку, розмір пенсійних виплат не може бути меншим за 2300 гривень. Однак у першому місяці зими ця виплата вже становить 2500 гривень. Якщо брати 2023, то з березня ці виплати зросли до 2750 гривень. Цей той випадок, коли вік не має жодного значення, а відіграє роль лише стаж: для жінок від 30 років стажу, а для чоловіків – від 35. Проте для непрацюючого пенсіонера віком від 65 років за повного стажу пенсійна виплата становить до 3000 гривень, тут все залежить від індивідуальних особливостей.

Фахівці також заявили, що для прорахунку пенсії потрібно мати усі необхідні документи. Наприклад, у випадку з питанням українки, про який писалося вище, вона надала чимало документів. Проте важко зрозуміти, за який саме період враховано зарплату пенсіонера, і який у неї індивідуальний коефіцієнт, оскільки відсутні дані про зарплату після 2000 року. Так, цей фактор може бути визначальним. У цьому випадку пенсіонерка надала дані про зарплату лише за 80-90-ті роки. Ще потрібно розуміти повну картину зі стажем після 2000 року.

Пенсионеры. Фото: скриншот Youtube-видео
Пенсионеры. Фото: скриншот Youtube-видео

Окрім цього, пенсіонерам нагадали. Що пенсія за інвалідністю ІІІ групи становить лише 50% від пенсії за віком, а це каже, що є залежність від стажу та розміру зарплати.

Якщо брати випадок українки, яка поставила питання (він був на початку статті), то її пенсія по інвалідності буде маленькою. Однак трудового стажу у неї достатньо і до пенсії належить доплата, щоб вона становила не менше 2760 гривень.

Крім цього, настійно рекомендується звернутися до ПФУ після досягнення 60 років, якщо ситуація така сама, як наведено у прикладі з українською пенсіонеркою. Це дасть змогу ПФУ прорахувати, чи сенс переходити і пенсії за інвалідністю на пенсію за віком.