Відповідно до статті УНІАН, запровадження європейських норм в Україні потребуватиме часу та збільшення інвестицій у нове обладнання та технології. В результаті підприємствам слід очікувати на збільшення собівартості продукції, що неминуче призведе до подорожчання продуктів харчування для українських споживачів.

Однією з проблем для сільгоспвиробників стане використання матеріалів, вироблених у країнах Євросоюзу, які зазвичай дорожчі, ніж те, що зараз використовують українські аграрії. Це може призвести до збільшення виробничих витрат для фермерів. Крім того, з потенційним повним вступом України до ЄС буде вільне поводження товарів та персоналу. У результаті працівники можуть шукати більш високооплачувану роботу у країнах-членах ЄС, що може створити нестачу робочої сили та потенційно підвищити заробітну плату в українському сільськогосподарському секторі.

Продукты питания. Фото: скриншот Youtube-видео
Продукты питания. Фото: скриншот Youtube-видео

Незважаючи на ці виклики, експерти вважають, що у довгостроковій перспективі інтеграція європейських норм та стандартів піде на користь українському аграрному сектору та національній економіці загалом. У той час як у деяких секторах може спостерігатися зниження рентабельності, ухвалення європейських законодавчих рішень може сприяти виробництву продукції з вищою доданою вартістю, сприяючи зростанню української економіки.

Важливо відзначити, що Україна стала кандидатом на членство у ЄС у червні 2022 року. Очікується, що переговори щодо вступу України до ЄС розпочнуться до кінця 2023 року. В рамках процесу євроінтеграції Україні може знадобитися цілеспрямоване скорочення обсягів виробництва у певних галузях аграрного сектору, щоб не створювати труднощів для інших країн-членів ЄС. Цей процес може торкнутися таких галузей, як борошномельне виробництво, птахівництво та виробництво фруктів та овочів.

Популярні статті зараз

Нові потяги до Європи: "Укрзалізниця" анонсувала несподіваний проект

Пенсіонери будуть задоволені? Кабмін ухвалив доленосне рішення про пенсійні посвідчення

Паша "Мерседес" заявив, що нікуди не підуть з Лаври попри наказ: "Ми не намірені..."

"Скандал у Сільпо": українець звинуватив мережу у торгівлі гуманітарною допомогою

Все новости