Аналітики EastFruit відзначають довгострокове зниження закупівельної ціни на малину в Україні після заготівлі ремонтантних сортів. Незважаючи на те, що ремонтантна малина зазвичай продається дорожче за літні сорти, її закупівельна ціна впала. Поряд із цією тенденцією на ринку завоювала популярність нова якісна категорія замороженої малини, відома як «заморожена сира малина».

Ця категорія включає процес, при якому невеликі морозильні майстерні або посередники в Україні заморожують малину і постачають її покупцям, часто в Польщі, за фіксованими цінами. Одержувач замороженої малини, зазвичай польська компанія або торговець морозильними камерами, сортує продукт і отримує різні категорії якості.

На цю практику, яка, здавалося б, не дуже вигідна для українських компаній, вплинуло кілька факторів, зокрема збільшення виробництва малини, нестача робочої сили, відсутність потужностей із зберігання та оздоблення, а також бажання отримати певний прибуток.

Ягода малина. Фото: скриншот Youtube
Ягода малина. Фото: скриншот Youtube

Однак ця практика має наслідки для ринку та галузі. Це впливає на польських виробників ягід, які важко покривають свої виробничі витрати через приплив дешевшої української малини. Деякі експерти стверджують, що заборона на імпорт малини з України може насправді принести користь українській малиновій галузі, стимулюючи інвестиції в переробку та збут, що зрештою призведе до збільшення доходів та більш конкурентних позицій на світовому ринку.

Популярні статті зараз

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

Безкоштовний відпочинок у Карпатах: українці можуть насолодитися розкішною тишею за "просто так"

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Высоко подняла юбочку и засветила полосочку на колготах: бесстыжая Maruv без белья показала стиль крольчихи

Все новости

Андрій Ярмак, економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО), наголошує, що, хоча поточний сезон був непростим для фермерів, які вирощують малину у всьому світі, він закладає основу для майбутніх успішних сезонів. Він припускає, що ті, хто продовжує інвестувати у покращення якості та ефективності, можуть очікувати вищого рівня цін у майбутньому.