Українці стикаються з масовими обмеженнями доступу до своїх банківських рахунків через невиплачені комунальні борги. Банки уповноважені заморожувати рахунки громадян, які внесені до списку боржників. Якщо рахунок вже заморожено, фізичним особам необхідно вжити окремих заходів для відновлення доступу до своїх коштів.

Відповідну інформацію розмістили на сайті «agronews»

На тлі війни, що триває, державний борг України збільшився майже вдвічі. Економічні проблеми, спричинені конфліктом, та зростаючі витрати на деякі комунальні послуги ускладнили громадянам оплату рахунків за комунальні послуги.

В даний час в реєстрі боржників числяться 627 тисяч фізичних осіб, які не погасили свої рахунки і програли судові справи. Ці люди ризикують заморозити свої кошти. Судовий розгляд щодо боржників триває кілька місяців у спрощеному порядку без присутності відповідача. Надалі виконавці відкривають справи та надсилають повідомлення банкам, які потім зобов'язані заморозити рахунки клієнтів на підставі заяви виконавця та рішення суду.

До наслідків боргу за комунальні послуги відносяться:

Популярні статті зараз

Нова масова гуманітарна допомога: як отримати незалежно від статусу та місця проживання

Пенсіонери будуть задоволені? Кабмін ухвалив доленосне рішення про пенсійні посвідчення

Будівельна мафія розквітла у столиці: хто стоїть за мільярдними схемами

Высоко подняла юбочку и засветила полосочку на колготах: бесстыжая Maruv без белья показала стиль крольчихи

Все новости

Виконавці, які мають право арешту майна боржника.

Усі банківські рахунки заморожені на підставі повідомлення виконавця.

Заборгованість повідомляється в бюро кредитних історій, що може стати на заваді отриманню кредиту.

Можливість виконавців накласти арешт на майно, що належить боржникам.

Навіть рахунки у соціальних банках, через які українці отримують пенсії та інші виплати, можуть бути заморожені. З таких рахунків можна списати борги.

Згідно із законом, банки можуть утримувати до 50% пенсійних виплат за рахунок погашення заборгованості за комунальні послуги. Наприклад, якщо пенсіонер отримує щомісячну пенсію розміром 4800 гривень, на покриття боргу можна взяти до 2400 гривень.

Щоб розблокувати заморожений рахунок, боржникам необхідно визначити підстави та повноваження арешту рахунку. Цю інформацію можна отримати у банку. Іноді необхідні реквізити можна знайти у особистому кабінеті онлайн-банкінгу людини. Для пошуку відповідної інформації можна використовувати систему пошуку виконавчих проваджень Міністерства юстиції.