Через те, що у бюджеті України спостерігається велика фінансова дірка, ціни на електроенергію хочуть підвищити з 1 липня. Так, це говорить про те, що з початку літа за світло доведеться платити не 1,68 грн, а 2,88 грн за кВт на годину.

Про це проінформували на сайті «glavcom»

Як повідомляється, нові підвищені тарифи на світ неминучі, просто влада зволікала з цим процесом.

«Розмір діри через дотування цін вже на рівні 140 млрд грн, а покривати їх нема чим. Основним донором завжди був «Енергоатом», який відпускав електроенергію за пільговими цінами. Але його здібності у війну різко зменшилися. 2021 року з 86 млрд кВтг виробництва НАЕК майже половину (46%) давала захоплена зараз орками Запорізька АЕС. Решту станцій нинішнього тарифу не потягнути. Повна собівартість (з урахуванням усіх витрат) у атомників уже підбирається до нинішньої ціни електроенергії для населення», – повідомляється українцям.

Тариф на свет может "взлететь". Фото: скриншот Youtube
Тариф на свет может "взлететь". Фото: скриншот Youtube

Популярні статті зараз

Екоінспекція Поліського округу стала майданчиком для діалогу у рамках  Всеукраїнської програми ментального здоров’я  Олени Зеленської

Рейдер Дмитро Зеленьков допік всіх ренійців: люди готуються протистояти

На межі виживання: в Україні склався плачевний сценарій

"Щедрість за рахунок громади": мер Львова Садовий виділив мільйони на комфорт своїх колег, куди пішли гроші

Все новости

Важливо зазначити, що стабільнішу ситуацію забезпечують ГЕС, проте виробництва набагато менше у такому разі. Це говорить про те, що навіть нові підвищені тарифи не зможуть повністю виправити катастрофічну ситуацію.

Зазначається, що за рахунок промисловості раніше тарифи на світло утримувалися. Однак зараз вона впала з півсотні мільярдів кіловат-годин до трьох десятків.

«Була ідея розбити ціни за обсягами споживання. Але від неї відмовились. Хоча близько 1% населення споживає близько 7% електроенергії. Але половина з них (70 тисяч абонентів) – це люди на електроопаленні. Власники маєтків, як завжди, просто встановлять кілька лічильників», – додали у повідомленні.

Тарифы на электроэнергию в Украине
Тарифы на электроэнергию в Украине

Навіть незважаючи на величезну негативну реакцію населення, тарифи на електроенергію будуть підвищені. Експерти вважають, що влада переносила цей процес якомога довше, хоча це нібито було краще зробити після завершення опалювального сезону. Є велика ймовірність того, що нові підвищені тарифи набудуть чинності з початком можливих віялових відключень світла вже влітку.